Yumurtalık Kisti Tedavisi İzmir
Yumurtalık kisti tedavisi İzmir, yumurtalıklarda meydana gelen kistleri ve bu kistlerin yol açtığı şikayetleri ortadan kaldırmak için yapılan tedavi uygulamalarıdır. Bu tedaviler özel ilaçlarla veya cerrahi operasyonlarla gerçekleşebilmektedir. İzmir yumurtalık kisti tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Yazımızın devamında ”Yumurtalık kisti ameliyatı nasıl yapılır?”, ”Yumurtalık kisti tedavisi nasıl yapılır?” ve ”Yumurtalık kisti belirtileri nelerdir?” gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İzmir yumurtalık kisti tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçebilirsiniz.
Yumurtalık Kisti Nedir?
Kadınlarda yaygın olarak görülen yumurtalık kistleri genel olarak yumurtalıklarda görülen içi sıvı dolu keseciklerdir. Yumurtalık kistleri iyi veya kötü huylu olmak üzere sınıflandırılır. Genellikle bu kistlerin iyi huylu olduğu görülse de bazı durumlarda yumurtalık kistleri kansere sebep olabilmektedir. Düzenli kontrollerin sağlanması ve gerekli tedavilerin uygulanması önem taşımaktadır. Kadınlarda genellikle 20-45 yaş aralığında kendini gösterebilen yumurtalık kistleri bazı durumlarda ergenlik döneminde ya da menopoz döneminde de ortaya çıkabilmektedir. Yumurtalık kistleri sıklıkla bulgu vermez ve büyük bir çoğunluğu fonksiyon kaybına sebep olmaz.
Yumurtalık Kisti Türleri Nelerdir?
Görülen yumurta kistinin türü kişinin yaşına göre çeşitlilik göstermektedir ve farklı nedenlerle ortaya çıkabilirler. Rutinde her ay yumurtalıklardan birinde o aya ait yumurta(folikül) seçilir ve bir yumurta kisti içinde adet döngüsü içinde yumurtalama zamanında genellikle rel dönemi ortasında çatlar yani yumurtlama gerçekleşir. Bazı durumlarda yumurtlama sekteye uğrar ve büyümeye devam ederek over kisti oluşur, sıklıkla tedavi gerektirmez adet dönemi ile ya da medikal tedavi ile kaybolur.Ergenlik döneminde, üreme döneminde ya da menopozda görülen kistler birbirinden farklılık gösterir. Overlerde gördüğümüz kistlerden bazıları:
Fonksiyonel Kistler
Genellikle cerrahi bir müdahale gerektirmez ve kendiliğinden, zamanla kaybolurlar. Yine de takibinin sağlanması ve düşük bir ihtimal de olsa yarattığı ağırlıktan dolayı yumurtalığın dönmesi (torsiyon) gibi sorunların önüne geçilmelidir. Sıklıkla herhangi bir ilaç tedavisi gerektirmez.
Germ Hücreli Tümörler
Premordial germ hücrelerinden alan iyi ya da kötü huylu karakter gösterebilen over tümörleridir. Ergenlik dönemi ve devamındaki üreme çağında kendini göstermektedir. Tanı sonucunda bazı tipler ameliyat gerektirdiği gibi ek tedavi olarak kemoterapi de uygulanabilmektedir.
Korpus Luteum Kisti
Yumurtlama döneminde meydana gelen kistlerdir ve adet döneminde ya da gebeliğin oluştuğu durumda ilk iki ay içinde kendiliğinden kaybolur.
Dermoid Kistler (Teratom)
Yapısında deri, kıl, yağ gibi dokular barındırabilir. Yumurtalıkların dönmesine (torsiyon) ya da rüptüre sebep olabilirler. Tedavisi cerrahidir.
Endometriyoma
Halk arasında bilinen ismiyle Çikolata Kisti, endometriozis hastalığının yumurtalıklardaki uzantısı olarak kendini belli eden kistlerdir.
Yumurtalık Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalık kistleri çoğu kez bulgu vermez ve rutin jinekolojik muayene sırasında tespit edilirler. Bazı durumlarda belirti göstermeyip kendiliğinden geçebilirken bazı durumlarda iyileşme göstermeyen kistler bulunmaktadır. Sıklıkla görülen belirtilerin başında kasık ağrısı, bel ağrısı ve adet döngüsünde düzensizliktir. Çikolata kistine sahip kadınlarda çocuk sahibi olamama gibi şikayetler, adet dönemlerinin çok sancılı geçmesi ya da cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrılar yumurta kistlerinin belirtileri olabilir. Sindirim sisteminde problemler ve idrar yoluyla alakalı sorunlar yaratabilirler. Ayrıca menopoz döneminde ortaya çıkabilen tümör kistleri karında şişlik, sık sık idrara çıkmak ve kabızlık şikayetleriyle kendini göstermektedir.
Yumurtalık Kistlerinin Tanısı Nasıldır?
Öncelikle karın bölgesinde ağrılı bölgeye yapılan fiziksel muayeneyle ve sonrasında daha net tanı konulabilmesi için başvurulan ultrason yöntemiyle kist tanısı konulmaktadır. Boyutu, yapısı ve görünümü incelenir. Bazı durumlarda MR ve kan tetkikleriyle beraber istenebilir.
Yumurtalık Kistlerinin Tedavisi Nasıldır?
Hastanın yaşı, gebelik beklentisi, tıbbi geçmişi, fizik muayene bulguları, ultrasonografik inceleme, laboratuvar testleri ve tanı sürecinde elde edilen bulgulara göre yakın takip protokolüne ya da tıbbi müdahaleye başvurulmaktadır. Sık görülen folikül kistleri genellikle takip ile kendiliğinden kaybolur bu nedenle kadın doğum uzmanın belirlediği aralıklarla takip önerilir. Menopoz sonrası ya da ergenlik öncesi, solid ya da semisoid yapı, 5 cm üstü boyut, hızlı büyüme ya da kötü huylu gelişim göstermesi cerrahi müdehale düşünülebilecek durumlardır. Cerrahi müdehale laparoskopik(kapalı ameliyat ) ya da laparotomi (açık ameliyat) yolu ile yapılabilmektedir.
Yumurtalık Kisti Patlaması nedir?
Yumurtalık kistinin çeperinin yırtılarak bütünlüğünü kaybettiği durum kist patlaması olarak tanımlanır. Kist rüptürü (patlaması) kimi zaman hasta tarafından farkedilmeyebilir ya da hafif bir ağrıya yol açabilir ve gözlem, destek tedaviler ile takip edilir. Kimi zaman da kanamaya yol açabilir ve şiddetli ağrı ve tansiyon düşmesi, göz kararması, mide bulantısı eşlik edebilir ve hayati risk oluşturabilir ki bu durumda cerrahi müdehale gerektirir.
Over ( Yumurtalık ) Kist Torsiyonu Nedir?
Yumurtalık kisti bazen yumurtalığı yerinde tutan ve destekleyen bağların etrafında dönmesine neden olabilir ve yumurtalık dokusunun beslenmesini bozabilir. Bu, kısmi ya da total olabilmektedir ve cerrahi müdehale gerektirir.
İzmir Yumurtalık Kisti Tedavisi Fiyatları 2023
İzmir yumurtalık kisti tedavisi fiyatları ve yumurtalık kisti ameliyatı fiyatları hakkında merak ettikleriniz için Op. Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçebilirsiniz.