Sezaryen Doğum İzmir

    Sezaryen doğum İzmir, farklı tıbbi sebeplerden dolayı doğumun rahime uygulanan cerrahi kesi ile ameliyathane ortamında gerçekleşmesidir. Sezaryen doğum yapılması kararı hamilelik sürecinde alınabileceği gibi ani gelişen komplikasyon sebebiyle normal doğum sırasında acil olarak da alınabilir. Bu sebeple sezaryen doğum hakkında bütün hamilelerin bilgi sahibi olması önemlidir. Sezaryen doğum genellikle riskli gebelik durumundaki hamilelere uygulanmaktadır. Diğer yandan doğal doğum sırasında doğumun ilerlememesi, bebeği rahim içerisinde anormal pozisyon alması gibi değişik sebeplerden de sezaryen doğum gerekli olabilir.

    Sezaryen doğum sonrası iyileşme süreci normal doğuma göre daha uzun soluklu olsa da önemli olan bebeğin sağlıklı şekilde dünyaya gelmesi ve annenin sağlığının korunmasıdır. Yazımızın devamında ”Sezaryen doğum hangi durumlarda yapılır?”, ”Sezaryen doğum ağrılı mıdır?” ve ”Sezaryen doğum nasıl olur?” gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İzmir sezaryen doğum hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçebilirsiniz.

    Sezaryen Doğum Nedir ?

    Sezaryen doğum rahime kesi uygulanması ile doğumun gerçekleştiği cerrahi bir operasyondur. Bu operasyonda rahime atılan kesi üzerinden bebek rahimden çıkarılır ve bu şekilde doğum gerçekleşir. Sezaryen doğum anne ve bebeğin sağlığın korunması açısından bazı durumlarda gerekli olabilmektedir. Bu sebeple doğumun yöntemine genellikle hamilelik sürecinde karar verilmektedir. Diğer yandan normal doğum başladıktan sonra anne ve bebeğin sağlığını veya hayatını riske atan durumlarda da sezaryen doğum kararı alınabilmektedir.

    Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Uygulanır ?

    Sezaryen doğum kararı gebelik veya doğum ile alakalı olarak anne ve bebeğin korunması için farklı sebeplerden gerekli olmaktadır. Sezaryen doğum uygulanan durumlar şu şekilde sıralanabilir :

    • Plasentanın doğum yolunu kapattığı plasenta previa
    • Plasentanın rahimden erken ayrılması (plasenta dekolmanı)
    • Bebeğin 4 kg ağırlığından büyük olması
    • İkiz ve üçüz gibi çoğul gebelikler
    • Annenin daha önce sezaryen ile doğum yapması
    • Rahimde daha önceden cerrahi operasyon uygulanmış olması
    • Annenin kronik hastalıklarının bulunması
    • Rahimde doğum kanalına girişi engelleyecek myom varlığında
    • Annenin pelvik muayenesinin vajinal doğum için uygun olmaması
    • Genital bölgede siğil varlığı
    • Bebeğin doğum kanalına ters gelmesi
    • Bebeğin doğum sırasında strese girmesi
    • Normal doğum süresinin uzaması veya gerçekleşmemesi

    Bu durumlar anne ve bebeğin sağlığını riske attığı için genellikle sezaryen doğum gerektirir. Diğer yandan daha önceden sezaryen doğum yapan annelerde gerekli kontroller yapıldıktan sonra normal doğum kararı da alınabilir.

    Sezaryen Doğum Nasıl Uygulanır ?

    Sezaryen doğum kararı önceden alındıysa genellikle 39. haftada gerçekleşir. Diğer yandan ani alınan sezaryen doğum kararlarında bu tarih değişiklik gösterebilmektedir. Sezaryen doğum öncesinde annenin anesteziye uygunluğu test edilmektedir. Ayrıca sezaryen sırasında oluşabilecek komplikasyonlara karşı kan testleri uygulanarak önlemler alınır. Bu kan testlerinde annenin hemoglobin değerleri ve kan grubu belirlenir.

    Sezaryen doğum başlamadan annenin karnı temizlenir ve gerekli sıvı ve ilaç takviyeleri damar yolundan yapılır. Ayrıca mesanenin boşaltılması için de sonda katater takılır. Sezaryen doğum genellikle epidural veya spinal anestezi altında gerçekleşir. Bazı durumlarda genel anestezi de uygulanabilmektedir. Karın bölgesinden dize kadar antiseptik solüsyon uygulanır ve karın bölgesine uygulanan 10 ile 15 cm boyutunda bir kesi ile sezaryen doğum operasyonuna başlanır. Bu kesi üzerinden karın boşluğuna ulaştıktan sonra rahme bir kesi daha uygulanır. Rahim kesisi üzerinden bebek dışarı çıkarılır ve göbek kordonu kesilir. Sezaryen doğum ortalama olarak 40 ile 50 dakika arasında sürmektedir.

    Bebek rahimden çıkarıldıktan sonra çocuk doktorunun muayenesinden geçer. Herhangi bir sorun yoksa bebek odaya çıkartılır fakat şüpheli bir durum olursa bebek özel bakım ünitesine götürülür.

    Sezaryen Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır ?

    Sezaryen doğum bir cerrahi operasyon olduğu için doğal doğuma kıyasla daha farklı bir iyileşme sürecine sebep olur. Sezaryen doğum sonrasında anne ve bebeğin birkaç gün boyunca hastanede müşehade altında tutulması gerekir. Doğumdan sonra anestezi etkisinin geçmesiyle beraber annenin ağrıları başlayabilir. Ağrıların kontrol altında tutulması için doğum sonrasında anneye damar yolundan ağrı kesici ilaç enjeksiyonu yapılır. Doğum öncesinde takılan idrar sondasının da en kısa zamanda çıkarılması gerekmektedir. Pıhtı oluşumu ve kabızlık gibi problemlerin yaşanmaması için annenin bol sıvı tüketmesi ve mobilize olması önemlidir.

    Alt karın bölgesindeki ağrılar sebebiyle annenin bir süre yatarak istirahat etmesi uygun olur. Yaklaşık olarak bir hafta içerisinde anne günlük hayatına dönebilir. Hastaneden taburcu olduktan sonra annenin dikkat etmesi gerekenler :

    • Gerekli olursa ağrı kesici kullanmak
    • Bol sıvı tüketmek
    • Olabildiğince kendini zorlamamak ve istirahat etmek
    • Karnı destekleyecek pozisyonlarda durmak
    • Bir ya da bir buçuk ay boyunca cinsel hayata ara vermek olarak sıralanabilir.

    Bu tavsiyelerin yanı sıra anne ve bebeğin durumuna göre doktor farklı tavsiyeler de verebilir.

    İzmir Sezaryen Doğum Fiyatları 2023

    Sezaryen doğum genellikle normal doğum yapılmasının riskli olduğu durumlarda bebeğin rahimden cerrahi operasyon ile çıkarılması işlemdir. Doğum yöntemi kararı gebeliğin ilk haftalarında verilebileceği gibi acil olarak da alınabilir. Ani alınacak sezaryen kararlarına karşı her hamilenin sezaryen doğum hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Sezaryen doğum kararı için öncelikli kıstas annenin ve bebeğin sağlık durumlarının korunmasıdır. Bebeğin ters dönmesi, plasenta sorunları, annede bulunan sistemik hastalıklar, annenin anatomik olarak normal doğuma uygun olmaması gibi farklı sebeplerden sezaryen doğum gerekli olabilmektedir. Sezaryen doğum sonrasında iyileşme süreci normal doğuma göre daha farklı seyredebilir. İyileşme süreci ile alakalı olarak hekimin verdiği tavsiyelere uymak anne ve bebek sağlığı için önemlidir. İzmir sezaryen doğum fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.

    Call Now Button