Riskli Gebelik Takibi İzmir
Rriskli gebelik takibi İzmir, anne ve bebeği riske atabilecek durumların görüldüğü gebeliklerde uygulanan ekstra kontrol ve takip işlemlerdir. Riskli gebelikler bebek, anne veya plasentaya bağlı ortaya çıkan risk durumları sonucunda oluşur. Bazı gebelikler başlangıcı itibaren riskli olsa da gebelik sürecinde de riskler ortaya çıkabilir. Bu durumda anne ve bebeğin sağlık açısından korunması için önlemler alınır. Riskli gebelikler anne yaşının ileri olması, plasenta sorunları, annenin hastalıkları gibi farklı sebeplerden oluşabilmektedir. Riskli gebelik durumunda tanısal işlemlerin yanı sıra medikal ve cerrahi tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir.
Risk grubunundaki kadınların hamilelik öncesinde jinekoloji uzmanı ile gebelik planlaması yapması risk ihtimallerini azaltmaktadır. Yazımızın devamında ”Riskli gebelik takibi nasıl olur?”, ”Riskli gebelik nedenleri nelerdir?” ve ”Riskli gebelik takibi ne kadar sürer?” gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İzmir riskli gebelik takibi hakkında detaylı bilgi almak için İzmir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçebilirsiniz.
Riskli Gebelik Nedir ?
Riskli gebelik anne ve bebek açısından tehdit oluşturan durumların ortaya çıktığı hamilelik çeşididir. Riskli gebeliklerde normal gebelik takibinden farklı işlem ve kontroller uygulanmaktadır. Risk oluşumu gebelik sırasında meydana gelebileceği gibi hamilelik öncesi bazı durumlar da risk faktörü olabilmektedir. Bu sebeple hamilelik planlaması yapan kadınların hamile kalmadan önce hekim ile görüşmesi bu tehdit riskini azaltabilir. Riskli gebelikler anneye, bebeğe veya gebelik sürecine bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Riskli Gebelik Neden Oluşur ?
Riskli gebelik oluşma sebepleri anneye, bebeğe veya plasentaya bağlı olmak üzere üç başlıkta incelenebilir. Anneye bağlı olarak riskli gebelik oluşumları :
- Anne yaşının 18’den küçük veya 35’ten büyük olması
- Obezite ya da aşırı zayıflık problemi
- Annede kalp, akciğer, böbrek, karaciğer hastalıkları, epilepsi gibi sistemik hastalıkların olması
- Daha önceden düşük ya da dış gebelik yaşanması
- Rahim ameliyatı geçirilmesi
- Rahim içerisinde myom gibi lezyonların varlığı
- Gebelik sürecinde enfeksiyon oluşması gibi sebeplerden olabilir.
Bebek ile alakalı riskler ise bebeğin yeterince gelişmemesi, bebeğin fazla iri olması, çoğul gebelik sebebiyle birden fazla bebek olması, bebeğin doğum kanalında yanlış konumlanması şeklinde sıralanabilir. Diğer yandan uterustan bebeğe kan geçişini sağlayan plasenta ile alakalı da problemler gebelik için risk unsuru olabilir.
Plasenta normal şartlarda rahim duvarına yüzeysel olarak yapışır. Fakat plasentanın rahim duvarına fazla yapışması ya da plasentanın rahmin aşağı bölgesine yerleşmesi yani plasenta previa oluşması gibi durumlarda riskli gebelik görülür. Plasentanın rahime fazla yapışması plasenta adezyon anomalileri olarak adlandırılır. Plasentanın rahime fazla yapışması doğum sırasında plasentanın rahimden ayrılmasını güçleştirir. Böyle bir durumda aşırı kanama olacağı için doğum sezaryen yöntem ile gerçekleştirilir. Plasenta previa sorunu ise doğum girişinin plasenta tarafından kapatılmasıdır. Bu sebeple plasenta previa görülen gebeliklerde normal doğum yerine sezaryen doğum yöntemi tercih edilir.
Dekolman plasenta adı verilen durumda ise plasenta rahimden erken ayrılır. Plasentanın rahimden erken ayrılması ise ciddi kanamalara sebep olduğu için annenin ve bebeğin hayatını riske sokar.
İzmir Riskli Gebelik Takibi Nasıl Yapılır ?
Riskli gebelik takibinde tanısal işlemler, tarama testleri, medikal ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Riskli gebelik takibinde ilk 28 hafta boyunca dört haftalık aralıklar gibi doktor kontrolleri yapılmalıdır. Daha sonra 36.haftaya kadar 15 günde bir doktor kontrolleri devam eder. Doğum yaklaştıkça kontrol sıklıkları artar ve en son dönemde haftalık kontroller yapılır. Gebeliğin risk seviyesine göre bu kontrol aralıkları daha da kısalarak kontrollerin sıklığı artabilir.
Hamileliklerin ilk muayenesinde doktor hastanın geçmişini dinler. Bu muayenede annenin var olan hastalıkları, kalıtsal hastalık riskleri, daha önceki gebeliklerde yaşanan sorunlar gibi tehdit unsurları belirlenir. Daha sonra ultrason, fiziki muayene ve diğer testler yapılır. Yapılan testler ile kan grup uyumu, hepatit B testi, idrar tahlili, kan şekeri ve tiroid gibi farklı değerlerin kontrolleri yapılmaktadır. Gebeliğin 12.haftasında ultrason yöntemi ile bebeğin ense kalınlığı ölçülür tarama testi yapılabilir. İkili tarama testi ile bebeğin Down Sendromlu olma ihtimali öğrenilebilir. İkili tarama testi anneden alınan kan ile yapılmaktadır bu yüzden anne ve bebek için herhangi bir risk oluşturmaz.
Gebeliğin 14. haftası ile 28. haftaları arasında bebekte herhangi bir anatomik sorun olup olmadığını tespit etmek için çeşitli testler yapılır. Bu testler doppler kan akımı ölçümü, ayrıntılı ultrason görüntülemesi, kan şekeri testi, kan sayımı, idrar tahlili olarak sıralanabilir. 28.haftadan sonra ise bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının ve plasentanın kontrolleri yapılır. Ayrıca bu süreçte düzenli ultrason görüntülemeleri ile bebeğin gelişimi de takip edilir.
Bazı riskli gebeliklerde çeşitli tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Anne karnında fetal cerrahi, bebeğe kan nakli, bebeğin akciğer lezyonlarına ve kalp sorunlarına müdahale, bebekte idrar yolu tıkanıklığının giderilmesi gibi tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Ayrıca riskli gebeliklerde doğumun yöntemi de önceden belirlenebilir. Hekim tarafından gerekli görüldüğü takdirde bazı riskli gebeliklerde sezaryen doğum kararı alınmaktadır.
İzmir Riskli Gebelik Takibi Fiyatları 2023
Riskli gebelik takibi anne ve bebeğin hayati değerlerinin ve sağlık durumunun korunması için riskli durumlarda yapılan ekstra tetkikler ve tedavi yöntemlerinin uygulanmasıdır. Riskli gebelikler hamilelik öncesinde veya hamilelik sırasında meydana gelen sorunlar sebebiyle oluşabilir. Bu sorunlar anne, bebek ve plasenta kaynaklı olabilmektedir. Bu sebeple hamilelik düşünen kadınların gebelik planlamasını jinekoloji hekimi ile birlikte yapması riskleri minimuma indirir. Riskli gebeliklerde normal gebelik kontrollerinin yanı sıra tarama testleri, ayrıntılı ultrason görüntülemesi, daha sık gerçekleşen doktor kontrolleri, medikal ve cerrahi tedavi işlemleri uygulanarak bebek ve annenin sağlığı korunabilir. İzmir riskli gebelik takibi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.