Rahim Sarkması Tedavisi İzmir
Rahim sarkması tedavisi İzmir, rahmin ideal konumuna dönebilmesi ve rahim sarkmasına bağlı ortaya çıkan şikayetlerin giderilebilmesi için yapılan uygulamadır. Rahim sarkması, çok sayıda doğum, ilerleyen yaş gibi faktörlerin etkisiyle, rahmin yerinden kaymasıdır. Sarkmanın ilerlemesini önlemek için egzersiz önerilir ve cerrahi yöntemlerden faydalanılır. İzmir rahim sarkması tedavisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yazımızın devamında ”Rahim sarkması tedavisi nasıl olur?”, ”Rahim sarkması ameliyatı kimlere yapılabilir?” ve ”Rahim sarkması nedenleri nelerdir?” gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.İzmir ahim sarkması tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgi için Op.Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.
Rahim Sarkması Nedir?
Rahim, gebelik ve menstruasyon döngüsü gibi olayların gerçekleştiği, bir kadın üreme organıdır. Rahim büyüklüğü hiç gebe kalmamış kadınlarda 5 ila 6 cm, doğum yapan kadınlarda 6 ila 7 cm aralığındadır. Rahim, konum olarak vücutta leğen kemiğinin (coxa) iç tarafında, mesane kesesinin arkasında, bağırsakların ön tarafında bulunur ve vajinaya açılır. Konumu ve yapısı itibariyle sınırlı hareket alanına sahiptir. Pelvis kasları ve ligament bağ dokularının yardımıyla, bulunduğu bölgeye asılı bir şekildedir. Bu nedenle pelvik kaslar veya bağ dokulardaki zayıflama, rahmin desteğini kaybetmesine neden olur. Desteği zayıflayan uterus tutunamayarak kayar. Bu kayma rahim sarkması veya bir diğer adıyla uterus prolapsus olarak adlandırılır.
Rahim Sarkması Nedenleri Nelerdir?
- Hamilelik
- İlerlemiş yaşa bağlı deformasyon
- Menopoza bağlı östrojen yetersizliği
- Birden fazla doğum yapmak
- Çoğul gebelik
- Normal doğum yapmak
- Yeni doğan bebeğin büyüklüğü
- Obezite ve fazla kilolar
- Pelvis operasyonu geçirmek
- Bağ dokuların genetiğe bağlı zayıflığı (aile öyküsü)
- Kronik öksürük ve kabızlık
- Ağır kaldırmaya yönelik işler yapmak
- Doğum öncesi ve sonrası travma
- Üreme organlarında bulunan tümörler, gibi durumlar rahim sarkmasına neden olan etkenler arasındadır.
Kronik kabızlık ve öksürük, ağır kaldırılan işler yapmak gibi nedenler, aynı zamanda rahim sarkması için risk faktörü oluştururlar.
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Rahim sarkması semptomları rahmin kayma derecesine göre değişiklik gösterir. Eğer rahmin bulunması gereken yerdeki pozisyonu çok az değişmişse, buna hafif rahim sarkması denir ve genel olarak bir şikayete neden olmaz. Orta veya şiddetli rahim sarkmalarında ağrı ve yaşanılan şikayetler artmaktadır.
Bu seviyedeki rahim sarkmalarında, hastalarda;
- İdrara çıkamama
- İstemsiz idrar kaçırma
- İdrar yollarında görülen enfeksiyonlar
- Boşaltım sisteminde bozukluk ve kabızlık
- Belin alt kısmında oluşan şiddetli ağrı
- Cinsel birleşme esnasında ağrı
- Fazla miktarda vajinal akıntı oluşması ve kanama
- Kasıklarda ağrı
- Vajinadan dışarı doku çıkması ve bir şey çıkacakmış gibi baskı hissetmek, gibi semptomlar görülür.
Rahim Sarkması Nasıl Teşhis Edilir?
Rahim sarkması, belirtilerin ortaya çıkmasıyla beraber doktora başvurulması sonucunda teşhis edilebilir. Bununla beraber jinekolojik kontroller sırasında da tespit edilebilir. Rahmin sarkma derecesine bağlı olarak, hasta şikayetleri de artar. Bu nedenle hastanın detaylı öyküsü alınır ve hastalığın gösterdiği semptomlar göz önünde bulundurularak pelvik muayene yapılır. Pelvik muayene esnasında hastanın ıkınması istenerek, sarkıklık derecesi ölçülür. Aynı zamanda hastanın pelvik kaslarını kontrol etmek amacıyla, hastadan idrarını tutarken yaptığı gibi kaslarını kasması istenir. Yapılan tüm bu tetkikler sonucunda rahim sarkmasının hangi derecede ilerlemiş olduğu tespit edilir ve tedavi süreci belirlenir.
Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?
Rahim sarkması tedavisi uterusun pozisyonuna bağlı olarak değişir. Eğer hafif rahim sarkması tespit edilirse, sarkmanın ilerleyişini önlemek için doktor takibiyle birlikte, hastanın rahim kaslarının güçlenmesi için egzersiz yöntemine başvurulur. Bununla beraber, sarkmaya neden olan ağır kaldırma, kronik öksürük ve kabızlık gibi faktörlerin riski arttırmaması için çeşitli önlemler alınabilir.
İleri derecede rahim sarkması olan kişilerde, tedavi kişinin yaşına ve olası gebeliğe göre belirlenir. Eğer hasta hamile kalmak istiyorsa, vajinal pesser (vajinal halka) kullanılır. Doktor tarafından kişinin rahmine uygun boyutta bir pesser seçilir ve hastaya kullanımı öğretilir. Bu halka, uterusu destekleyerek kaymasını önlemeye yardımcı olur. Doğum yapmayı düşünmeyen veya ileri yaşlardaki kişilerde ise rahim sarkması ameliyatı yapılır. Bu cerrahi operasyonda, sentetik dokulardan veya vücudun uygun bir bölgesinden alınan dokuların nakliyle, pelvik dokuların güçlenmesi sağlanır. Şiddetli rahim sarkmalarında, histerektomi operasyonu yapılır. Histerektomi, rahmin tamamen alınması işlemidir. Bu ameliyat açık, vajinal yolla ya da laparoskopik (kapalı) cerrahi yöntemiyle gerçekleştirilir.
İzmir Rahim Sarkması Tedavi Fiyatları 2023
Rahim sarkması tedavisi, sarkmanın ilerleme derecesine ve kişinin gebelik durumuna göre belirlenir. Bu nedenle fiyatları değişiklik gösterebilir. İzmir rahim sarkması tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi için Op.Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.