Lohusa Sendromu İzmir

    Lohusa sendromu İzmir, annenin doğum sonrası hissettiği duygusal değişimleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu sürecin yaklaşık 2 hafta içerisinde sonlanması gerekir ancak 40 güne kadar devam etmesi de olasıdır.

    Yazımızın devamında ”Lohusalık nedir?”, ”Lohusalık ne zaman geçer?”, ”Lohusa sendromu belirtileri neleridir?”  gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. İzmir lohusalık sendromu ve doğum sonrası süreçler hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçebilirsiniz.

    Lohusalık Nedir?

    Gebe kadının geçirdiği anatomik ve fizyolojik değişikliklerinin normale dönmesi için geçirdiği 40 günlük (yaklaşık 6 hafta) süreye verilen isimdir.

    Lohusalık Döneminde Yaşanan Değişiklikler Nelerdir?

    Uterin İnvolusyon: Doğum sonrası rahim göbek hizasındadır. 6 hafta sonrasında rahim normal boyutuna döner.

    Löşi: Doğum sonrası rahimden gelen kanlı akıntıdır, giderek rengi açılır. 6 hafta kadar devam eder. İlk günlerden sonra olan taze kanlı akıntı veya kötü kokulu akıntı durumlarında hekiminize başvurmalısınız.

    Lohusalık Döneminde Görülebilecek Problemler Nelerdir?

    • Meme angorjmanı: Doğumdan sonraki 3-4 günde meme dolgun, gergin olup rahatsızlık ve hafif ateşe neden olabilir.
    • Meme ucu çatlakları
    • Mastit ve meme absesi
    • Baş ağrısı: Yorgunluk, stres, hipertansiyon ya da doğum esnasında uygulanan epidural katatere bağlı olabilir.
    • Konstipasyon (kabızlık)
    • Saç dökülmesi: Doğum sonrası 4-20 haftada saç dökülmesi olabilir. Bunun nedeni gebelikte telogen (dinlenme) dönemine giren saç oranının artmasıdır.
    • İdrar retansiyonu: İdrar yapamama
    • İdrar kaçırma (stres inkontinans) vaginal doğum sonrası daha sık olup sezaryen sonrası da görülebilir.
    • Doğum sonrası hüzün sendromu: Kolay ağlama, anksiyete, halsizlik, irritabilite, bebeğin sağlığı ile ilgili kendini baş edemez hissetme gibi bulgularla kendini gösterir. Doğum yapan kadınların yaklaşık yarısında görülebilir. Kendiliğinden geçer. %10’a kadar annede depresyon görülebilir
    • Doğum sonrası ateş: Doğum eylemi, meme angorjmanı, mastit, idrar yolu enfeksiyonu, yara enfeksiyonu, endometrit, hematom sebep olabilir
    • Doğum sonrası kanama: Doğum sonrası kanama miktarının 500 ml’den fazla olması durumudur. Uterin atoni (rahimin doğum sonrası kasılmaması ve toparlanamaması), doğum kanalı yırtıkları, sepsis, kanama bozuklukları ve plaseta retasiyonu sonucu olabilir.

    Lohusalık Döneminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Lohusalık döneminde hamilelik önceki sağlığınıza tamamen kavuşabilmeniz için sağlığınıza çok dikkat etmeli ve bu dönemi ciddiye almalısınız mümkün olduğunca dinlenmelisiniz.

    Anne doğum sonrası eve geldiğinde evde dolaşarak, yorucu olmayan ve fazla enerji gerektirmeyen basit ev işleri yaparak, kendine olan güvenini artıracağı gibi, kan dolaşımının desteklenmesini de sağlayabilir. Eğer anne sezaryen doğum yapmışsa doğumdan 2 gün sonra, normal doğum yapmışsa doğumun ardından ayakta duş şeklinde banyo yapabilir. Doğum sonrası egzersizlere lohusalık dönemi bittikten sonra başlanmalıdır. Kasları güçlendirmek için anne adayının uygulayacağı egzersiz programında ağır hareketlerden kaçınılmalıdır.

    Lohusalık Döneminde Cinsel İlişki Yasağı Ne Kadardır?

    Doğumdan hemen sonraki zamanlarda cinsel ilişki ile enfeksiyon (endometritis) riski artacağından ilk 3 hafta ilişki yasaklanmalıdır. Doğumdan sonra cinsel isteksizlik olabilir bu normal ve geçici bir durumdur.

    Doğum Sonrası Korunma Yöntemleri Nelerdir?

    Doğum kontrol ilaçları sütün kalite ve miktarını azaltabileceğinden emziren annelerde önerilmez.

    Sadece progesteron içeren doğum kontrol ilaçları güvenli olup kullanılabilir.

    Rahim içi araçlar: Doğum sonrası 6. haftada yerleştirilebilir.

    Enjekte edilebilen kontraseptifler doğum sonrası 6. haftada uygulanabilir ancak kanama düzensiziliği yapabileceği unutulmamalıdır.

    Tek başına emzirmenin güvenilir bir doğum kontrol yöntemi olmadığı unutulmamalıdır.

    Gebe kadının geçirdiği anatomik ve fizyolojik değişikliklerinin normale dönmesi için geçirdiği 40 günlük (yaklaşık 6 hafta) süreye verilen isimdir.

    Normal Postpartum Değişiklikler

    Uterin involusyon: Doğum sonrası rahim göbek hizasındadır. 6 hafta sonrasında rahim normal boyutuna döner.

    Loşi: Doğum sonrası rahimden gelen kanlı akıntıdır, giderek rengi açılır. 6 hafta kadar devam eder. İlk günlerden sonra olan taze kanlı akıntı veya kötü kokulu akıntı durumlarında hekiminize başvurmalısınız.

    İzmir Lohusalık Sendromu

    İzmir lohusalık sendromu ve doğum sonrası süreçler hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçebilirsiniz.

    Call Now Button