Gebelikte Beslenme

    Ortalama 40 hafta süren hamilelik süresince, hem bebek hem anne sağlığı için birçok şeye dikkat etmek gerekir. Gebelikte beslenme de bu sürecin rahat ve sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını sağlayan etmenlerden biri olarak karşımıza çıkar. Embriyonun oluşumundan itibaren düzenlenen beslenme alışkanlığı, yeni doğanın hayatı boyunca edineceği beslenme düzeni için bir temel oluşturur. Bu nedenle gebelikte sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığı büyük önem taşır.

    Yazımızın devamında konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Gebelikte beslenme hakkında daha ayrıntılı bilgi için Op. Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.

    Gebeliğin İlk Üç Ayında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

    Gebeliğin ilk üç ayında, hormonal değişiklikler mide bulantısın, koku hassasiyetine yol açabilir. Yaşanan mide bulantısı nedeniyle hamile kişi yemek yemeyi istemez, bu da anne adayının yetersiz beslenmesinden kaynaklı enerji alımını azaltır. Hamilenin bu tür mide bulantılarını asgariye indirmek ve besin alımını sağlamak için sabah uyandığı zaman kıtır ekmek, ekmek, leblebi gibi mide suyunu çekmeye yarayan gıdaları tüketmesi fayda sağlar. Sıvı ihtiyacının karşılanması için günlük 5 veya 6 bardak su ara öğün zamanlarında tüketilmelidir. Peynir, yoğurt ve yoğurtlu yiyecek-içeceklerin yeterli protein alımı için gün içerisinde tüketilmesi fayda sağlar.

    Gazlı içecekler, meyve suları, midede yanmaya neden olur. Bu nedenle tüketilmemesi mide bulantısını azaltmaya yardımcı olur. Çiğ sebzeler ise sindirimi yavaş olduğundan mide bulantısının az olduğu vakitlerde dikkatli tüketilmelidir. Rezene, yeşil çay, mine çiçeği gibi rahatlamaya yardımcı olan bitki çaylarının, gebeliğin ilk aylarında düşüğe neden olma tehlikesi bulunduğundan tüketilmemesi önerilir. Bebeğin kemik gelişimini olumsuz yönde etkileyen ve mineral emilimini engelleyerek kansızlığa neden olan kafein içerikli besinlerin tüketimi önerilmez.

    Gebelikte Günlük Kalori İhtiyacı Ne Kadardır?

    Gebeliğin ilk 3 ayı boyunca hamile kişinin fazladan kalori alması gerekli değildir. Bu nedenle ilk 3 ay süresince 2000 ile 2200 arasında kalori alınması yeterlidir. Fakat fetüsün büyümesiyle beraber gelişiminin tamamlanması için bu kalori hem annenin hem bebeğin ihtiyacını karşılamaya yetmemeye başlar. Bu nedenle, bebek büyüdükçe kalori alımı da arttırılmalıdır. Buradan hareketle, dördüncü aydan itibaren (ikinci 3 ay) altıncı aya kadar günlük kaloriye ek olarak 300 ila 350 kalori alınması önerilir. Altıncı aydan itibaren doğuma kadar günlük kaloriye ek olarak 400 ila 450 kalori alınması önerilir.

    Dengeli Beslenme Nasıl Olmalıdır?

    Dengeli beslenme, her insanın sağlıklı ve uzun süre yaşayabilmesi için gerekli reçetelerdir. Bu nedenle hayatın bütün aşamalarında düzenli olarak uygulanmalı ve günlük yaşamın bir parçası olmalıdır. Gebelikte dengeli beslenme hem anne sağlığı hem de fetüsün sağlığı için büyük önem taşır. Buradan hareketle dengeli beslenme için şu hususlara dikkat edilmesi önerilir:

    • Tam tahıllı, patates türü, nişasta bakımından zengin yiyecekler tüketilmelidir.
    • Sebze ve meyveler hamileliğin evresine göre tüketilmelidir.
    • Beyaz ve yağsız kırmızı et, yumurta, baklagiller gibi protein ihtiyacını karşılayan besinler tüketilmelidir.
    • Bebeğin kemik gelimi için elzem olan süt ve süt ürünleri kalsiyum ihtiyacını karşılamak için yeteri kadar alınmalıdır.

    Gebelikte Önemli Vitamin ve Mineraller Nelerdir?

    Hamilelik döneminde bebek ve anne sağlığı için alınması gereken vitaminler şu şekilde sıralanabilir:

    Folik Asit: Omurilik ve beynin gelişimindeki anormalliklerin azaltılması için folik asit planlı gebeliklerde, hamilelik öncesindeki 12 haftada ve hamilelik dönemindeki ilk 3 ayda günlük 400 mikrogram alınmalıdır. Planlanmayan gebeliklerde ise gebelik teşhisi konulduğu zamandan itibaren alınmaya başlanmalıdır. Gebenin ve bebeğin durumuna göre doktorun gerekli gördüğü durumlarda fazladan folik asit verilebilir.

    D Vitamini: Sağlıklı bir kemik yapısının oluşumu için D vitamini gereklidir. Güneşten ve bazı yiyeceklerden alınan D vitamini yetersiz olduğu taktirde günlük 10 mikrogram şeklinde destek olarak verilebilir.

    Demir: Bebeğe yeterli kan ve oksijen sağlanması için gerekli olan demir, günde 27 ila 30 mg alınmalıdır. Kırmızı et, tam tahıl, yumurta gibi yiyecekler demir bakımından zengindir.

    Kalsiyum: Annenin ve bebeğin kemik gelişimi için önemlidir. Süt ve süt ürünleri, balık, yeşil yapraklı sebzeler, kalsiyum bakımından zengindir.

    Omega 3 Yağ Asitleri: Fetüsün beyin ve göz gelişimi için gereklidir. Somon, sardalya, orkinos gibi yağlı balıklar Omega 3 açısından zengindir.

    Gebelikte beslenme anne ve bebeğin mevcut durumuna göre planlanmaktadır. Gebelikte beslenme ile ilgili daha detaylı bilgi için Op. Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçip, randevu alabilirsiniz.

    Call Now Button