Gebelik Öncesi Danışma İzmir

    Gebelik öncesi danışma İzmir, çocuk sahibi olmayı planlayan ailelerin, gebelik gerçekleşmeden önce tıbbi durumlarını incelemek ve bebeğin gelişimi için zararlı olan hastalıkları teşhis etmek için ebeveynlere yapılan tetkiklerdir. Gebelik öncesi danışmada, ebeveynlerde bulunan genetik veya mevcut hastalıkların fetüs için etkileri araştırılır. Bu sayede, embriyoda gelişme ihtimali olan anomaliler için önlem alınarak risk faktörü en aza indirilir. İzmir gebelik öncesi danışma için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    Yazımızın devamında ”Gebelik öncesi danışmanlık hizmeti ne kadar?”, ”Gebelik öncesi danışma neden önemlidir?” ve ”Gebelik öncesi danışma sırasında hangi testler yapılır?” gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İzmir gebelik öncesi danışmanlık için  kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.

    Gebelik Öncesi Danışma Nedir?

    Gebelik öncesi danışma, hamilelik öncesi gerekli uzmanlarla görüşülerek hamilelikte ortaya çıkabilecek risklerin analiz edilmesi aşamasıdır. Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyecek hastalıkların, hamilelik gerçekleşmeden önce tespit edilmesi kolaylaşmıştır. Bu nedenle birçok kadının, hamilelik planlama aşamasında gebelik öncesi danışmaya başvurduğu görülmektedir. Gebelik öncesi danışma fetüste ve annede ortaya çıkabilecek hastalıkların öğrenilmesi ve tedavi edilmesine olanak sağlar. Önceden alınan önlemler ile gebelik döneminde istenmeyen düşükler ve bebeğin hasta doğmasını engelleyen gebelik öncesi danışma, yeni doğanın yaşamı ve ebeveynler için büyük önem taşır.

    Gebelik Öncesi Danışma İçeriği Nedir?

    Anne olmayı planlayan kadınların bir kısmında kronik rahatsızlıklar, genetik bozukluklar ve bunlara bağlı olarak her gün alınan ilaçlar olabilir. Bu hastalıkların ve ilaçların hamilelik sürecine nasıl etki edeceğinin araştırılması gerekir. Araştırma yapılmadan gerçekleşen gebelikler bebek ve anne için risk taşır. Gebelik öncesi danışma, bu tür hastalıkların hamileler için ne derece riskli olduğunu hesaplayarak çözüm yolları üretmeyi amaçlar. Gebelik öncesi danışmada yapılan incelemeler şu şekilde sıralanabilir:

    • Gebelikten 12 hafta önce bir uzmana başvurularak gebelik öncesi danışma alınması önerilir. Bu süreçte servikovaginal smear sürüntüsü alınarak, kan değeri ve kan gurubu incelenir. Sonuçlara bağlı olarak eğer anemi var ise kansızlık tedavisine başlanır.
    • Anne adayının yaptırması gereken viral aşılar bulunuyorsa, gebeliğin yaklaşık olarak 2 veya 3 ay daha ertelemesi önerilir. Bu aşılar hem gebeyi hem de bebeği birçok enfeksiyon oluşma ihtimaline karşı korumaktadır.
    • Gebelik öyküsü alınarak kişinin, tekrarlayan düşük, sezaryen, infertilite, erken doğum, gebelik zehirlenmesi, eşin önde veya arkada gelmesi, adet düzensizliği gibi problemleri daha önceki hamileliklerinde yaşayıp yaşamadığı tespit edilir.
    • Rahim ağzı kanseri, yumurtalık kistleri, miyomlar gibi gebeliğin oluşumuna etki edebilecek kadın üreme organında bulunan hastalıklar araştırılır.
    • Bebek sahibi olmak isteyen kadınların fazla kilo, obezite veya düşük kilo gibi gebeliğin seyrini etkileyecek problemleri bulunması halinde ideal kiloya ulaşana kadar hamileliğin ertelenmesi önerilir.
    • Diyabet, tansiyon, tiroit hastalıkları bulunan anne adaylarının bebeği ve anneyi riske atmayacak şekilde gerekli tedavileri yapıldıktan sonra gebelik sürecine başlanmalıdır.
    • Beyin ve omurilik bölgelerinde oluşabilecek hastalıkların önlenmesi için doktor tarafından gerekli görüldüğü taktirde folik asit takviyesi alınabilir.
    • Gebelik öncesinde ve gebelik süresince gerekli besinlerin alınması için beslenme düzeni planlanır.
    • İlerleyen yaşlarda gebelik, kişinin yaşa bağlı vücut fonksiyonlarının yavaşlamasından kaynaklı riskli olabilir. Bu nedenle gerekli incelemenin yapılması ve hamilelik sürecinin önceden planlanması hem anne hem de bebek sağlığı için önem taşır. Özellikle yeni doğanın down sendromlu doğmasını önlemek için mutlaka gebelik öncesi bir uzmana başvurulması tavsiye edilir.
    • Gebelik öncesi danışma sürecinde, anne veya baba adayında bulunan cinsel yolla bulaşan hastalıkların tespiti ve bebeğin bu hastalıklardan korunmasını sağlamak için önlem alması olanaklı hale gelir.

    Gebelik Öncesi Danışma Hangi Testleri İçerir?

    • İlk olarak anne adayına jinekolojik muayene yapılır.
    • Tekrarlayan düşükler için mutasyon testi
    • Talasemi (Akdeniz anemisi), Tay-Sachs hastalığı gibi genetik hastalıkların tespiti için testler yapılır.
    • Diyabet hastalığı tespiti için açlık kan şekeri ve oral glikoz tolerans testi yapılır.
    • TORCH, Sfiliz, HIV, Gonokok, Chlamidia gibi testler yardımıyla enfeksiyon hastalıkları tespit edilir.
    • Kadın üreme organlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan hormonların detaylı incelemesi yapılır.

    Tüm bu testlere ek olarak anne adayının sürece hazır olup olmadığını tespit etmek için psikolojik muayene gerçekleştirilir.

    İzmir Gebelik Öncesi Danışma Fiyatları

    Gebelik öncesi danışma anne ve baba adaylarının medikal durumuna göre planlanan bir süreci kapsar. Bu nedenle ücretleri değişiklik gösterebilir. İzmir gebelik öncesi danışma fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Jinekolog Op. Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.

    Call Now Button