Doğal Doğum İzmir

    Doğal doğum İzmir, hamilelik sürecinin doğal akışında vajinal doğum ile sonuçlanmasıdır. Doğal doğum üç evreden oluşmaktadır. Kasılmalar ile başlayan ilk evre sonrasında doğum ve plasentanın rahimden ayrılması ile doğum tamamlanır. Normal doğum genellikle hamileliğin 38.haftası ile 40. haftası arasında gelişmektedir. Doğal doğum sağlıklı devam eden gebelikler için uygundur. Bu sebeple jinekoloji hekiminiz ile görüşerek doğal doğum veya sezaryen doğuma karar verebilirsiniz. Doğal doğum sonrasında annenin toparlanma süreci daha konforlu olmasına rağmen riskli gebeliklerde sezaryen doğum yapılması anne ve bebeğin sağlığı için gerekli olabilir. Yazımızın devamında ”Doğal doğumun faydaları nelerdir?”, ”Doğal doğum neden yapılır?” ve ”Doğal doğum ne kadar sürer?” gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İzmir doğal doğum hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doğal Doğum Nedir ?

    Doğal doğum ya da normal doğum gebelik sürecinin genellikle 38.haftadan sonra doğal sürecinde tamamlanmasıdır. Normal doğum sürecinde annenin kas kasılmaları ile bebek vajina yolundan dışarı çıkar ve doğum gerçekleşir. Bu süreç üç evreden oluşmaktadır. Birinci evrede kasılmalar başlar ve su kesesi açılır. Doğumun en uzun süren kısmı bu evredir. İkinci evrede ise doğum gerçekleşir. Son olarak üçüncü evrede ise plasenta rahimden ayrılır ve doğal doğum tamamlanır.

    Doğal Doğum Belirtileri Nelerdir ?

    Doğal doğum süreci başlamadan önce vücut bazı semptomlar gösterir ve bu şekilde anne doğumun başladığı anlar. Doğal doğumun en bilinen belirtisi suyun gelmesi adlı olaydır. Suyun gelmesi olayı bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı dolu kesenin yırtılması ve bunun sonucunda sancılar ile beraber sıvı gelir. Suyun gelmesi yaşanmasına rağmen kasılmalar gelmiyorsa veya diğer doğum semptomları oluşmadıysa bile acil şekilde hastaneye gidilmesi gerekir. Bunun dışında farklı semptomlar da meydana gelebilir. Bu semptomlar şu şekilde sıralanabilir :

    • Doğum nişanı kanlı akıntı veya lekelenme şekilde pembemsi bir kanamadır. Bu kanama bebeğin enfeksiyon kapmasını engellemek için rahim ağzında bulunan tıkacın bir miktar kan ile atılması sebebiyle oluşur. Nişan gelmesi doğumun başladığına dair kesin bir belirti olmayabilir çünkü bu olay doğumdan birkaç gün önce veya doğumdan hemen önce başlayabilir.
    • Düzenli kasılmalar doğal doğumun başladığını göstermektedir. Diğer yandan yalancı kasılmalar da meydana gelebilir. Doğum sancıları ile yalancı sancıları ayırt etmek için pozisyon değiştirerek sancıların şiddetine bakabilirsiniz. Doğum sancıları durmuyor ve hatta şiddetlenerek sıklaşıyor ise doğum başlamış demektir.
    • Rahatlama hissi veya daha enerjik hissetme gibi belirtiler de görülebilmektedir. Bebeğin rahimden aşağı doğru ilerleyerek rahim ağzına yerleşmesi karın bölgesinde bir hafiflemeye sebep olur. Ayrıca bazı anneler doğum öncesinde kendilerini mutlu ve enerjik hissettiklerini belirtmişlerdir.
    • İdrara çıkma sıklığının artması bebeğin rahim içerisinde aşağı doğru hareket etmesi sonucu idrar kesesinde baskı miktarının artması ile meydana gelir. Bu yüzden doğum başlangıcı ile annenin idrara çıkma isteği artar.
    • Sırt ağrısı doğum kasılmaları sebebiyle sırt kasları etkilenerek bu bölgede ağrı oluşturabilmektedir.

    Doğal Doğum Sırasında Neler Meydana Gelir ?

    Doğal doğum evrelerinde farklı semptomlar meydana gelir. Doğumun birinci evresinde doğum sancıları 8-10 dakikalık aralarla gelmeye başlar. Bu süreçte doğum nişanı bağlı lekelenme ve suyun gelmesi gibi olaylar yaşanır. Doğum sürecinin 90%’ı bu evrede gerçekleşmektedir. Doğum nişanı ve sancılar ile beraber rahim ağzı 6 ile 8 cm’ye kadar açılır. Bu süreçte ılık bir duş almak, hafif tempolu yürüyüş yapmak, rahatlama için sakin müzik dinlemek ve nefes teknikleri uygulamak gibi yöntemler ile süreç daha konforlu hale getirilebilir.

    İkinci evrede doğum sancıları 2-3 dakikalık aralıklarla gelmeye başlar. Bu süreçte sancıları süresi ortalama olarak bir dakika kadar sürmektedir. Bu evre yarım saat ile bir saat arasında sürmektedir. Sancıların şiddetlenmesi sonrasında annenin ıkınma refleksi başlar. Annenin ıkınmaları ile beraber bebeğin doğum kanalında ilerlemesi hızlanır. Bu sürecin uzun sürmemesi bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Bu yüzden annenin güçlü bir şekilde bebeği ittirmesi gerekir. Ikınmaların devamında bebeğin başı vajina girişinde görülür. ve bir ya da bir kaç kuvvetli ıkınma sayesinde bebeğin rahimden çıkışı gerçekleşir.

    Doğumun son evresinde ise plasentanın rahimden ayrılması gerçekleşir. Bu süreçte bebek annenin kucağındadır. Plasenta ayrılmaya başladığında alt karın bölgesine masaj yapılarak plasentanın tamamen ayrılması sağlanır. Plasentanın tamamen çıkması için bazı durumlarda annenin tekrar ıkınması gerekebilir. Plasenta çıktıktan sonra vajinal yırtık oluşup oluşmadığı kontrol edilir. Vajinal yırtık var ise onarılır ve doğum sonlanır.

    Doğal Doğumun Avantajları Nelerdir ?

    Doğal doğumda dokuya zarar verecek teknikler uygulanmadığı için iyileşme ve toparlanma süreci daha hızlı ve konforlu gerçekleşmektedir. Enfeksiyon ve kanama gibi riskler oldukça nadir görülür. Doğumdan sonra ağrı miktarı sezaryene göre daha azdır. Normal doğumun bebek için de faydaları bulunur. Bebeğin doğum kanalında bakteriler ile karşılaşması bebeğin bağışıklık sistemi için faydalıdır. Ayrıca anneden daha hızlı süt gelmesi ve anneyle erken tanışma gibi avantajlar da bulunur.

    İzmir Doğal Doğum Fiyatları 2023

    Doğal doğum gebeliğin mümkün olduğunca müdahale edilmeden vajinal doğum ile sonuçlanmasıdır. Bu doğum genellikle gebeliğin 38. haftası ile 40.haftası arasında gerçekleşir. Doğum sancıları ve suyun gelmesi gibi semptomlar ile doğumun ilk evresi başlar. Sonrasında bebeğin doğması ve plasentanın rahimden ayrılması ile doğum tamamlanır. Doğal doğumun anne ve bebek için çeşitli faydaları vardır. Fakat her gebelik doğal doğum ile sonuçlanmaz. Sağlıklı gebeliklerde jinekoloji hekiminin doğal doğum yöntemini uygun görmesi durumunda gebelik doğal doğum ile sonuçlanabilir. İzmir doğal doğum fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.

    Call Now Button