Aşılama Tedavisi İzmir
Aşılama tedavisi İzmir, kısırlık sorunu yaşayan çiftlerde gebeliğin gerçekleşmesini sağlamak için yapılan ve detayları çiftlere özel olarak belirlenen gelişmiş bir uygulamadır. Çiftlerin, bir sene boyunca korunmasız ilişkiye girmelerine karşın gebelik oluşmaması halinde, yapılan tetkikler sonucu kısırlık tanısı konulur. Kısırlığa yol açan nedenler göz önünde bulundurularak tedavi sürecine başlanır. Aşılama da gebelik oluşması için uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. İzmir aşılama tedavisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Anne adayının yaşına, evlilik süresine, yumurtalıkların durumuna göre aşılama tedavisine karar verilir. Yazımızın devamında ”Aşılama tedavisi nasıl yapılır?”, ”Aşılama tedavisi ne kadar sürer?” ve ”Aşılama tedavisini başarı oranı nedir?” gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. İzmir aşılama tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgi için Op. Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçip, randevu alabilirsiniz.
Aşılama Nedir?
Aşılama, sperm hücresinin rahim içerisine yerleştirilmesiyle uygulanan bir kısırlık tedavisi yöntemidir. Başka bir ifade ile aşılama; inseminasyon olarak da adlandırılır.
Aşılama sürecinde yumurtalıkları uyarmak için ilaç ya da düşük dozda iğnelerden faydalanılır. Uyarılarak gelişen 1 ila 3 yumurta folikülünün 17-20 mm büyüklüğüne ulaşarak çatlaması sonucu aşılama yapılır. Bu aşamada seçilen ve laboratuvar ortamında hazırlanan kaliteli spermlerin rahme yerleştirilmesi gerekir. Olgunlaşmış yumurta ile spermin buluşması sonucu döllenme olur. Döllenen yumurta, rahme yapışır ve tutunur ise gebelik oluşur. Bu yöntemde döllenme, kadının yumurtalıklarında doğal bir şekilde oluşmaktadır. Bu nedenle tüplerde tıkanıklık olmaması, işlevsel sperm sayısının ve hızının yeterli olması, gebelik oluşma şansını arttır.
Aşılama Tedavisi Kaç Gün Sürer?
Aşılama süresi yumurtanın sürece hazırlanması, çatlama zamanının incelenmesi, takip edilmesi ve aşılamanın yapılması dahil yaklaşık 15 gün sürmektedir. Bu süreçte, erkek aşılama günü, sperm alımı için doktora gider. Kadının ise aşılama zamanının belirlenmesi için, 15 gün içerisinde 2 veya 3 kez ultrasonografik takip ve aşılama için doktora gitmesi gerekir.
Kadında Aşılama Takibi Nasıl Yapılır?
Adet kanamasının ikinci veya üçüncü gününde, yumurtalıklarda kist ve benzeri oluşumların olup olmadığı kontrol edilir. Eğer böyle bir oluşum yoksa düşük doz iğne ya da ilaçlar ile yumurtalıklar uyarılır. Yumurtalıkları düzenli olarak uyarmak için, her gün aynı saatte iğne yapılır. Ultrasonografi ile yumurtalıkların uyaranlara verdiği tepkiye bakılır. Bu inceleme sonunda, yumurta kesecikleri (folikül) 17-20 mm boyutuna ulaştıysa, folikül içerisinde bulunan yumurtanın olgunlaşması için çatlama iğnesi yapılır. Yumurta keseciklerinin sayısı 3 ten fazla olduğu durumlarda çoklu gebeliklerin oluşmaması için tedavinin iptal edilmesi gerekir. Aksi takdirde 3 veya 4 embriyo oluşumu veya hiperstimulasyon gibi hayati tehlikesi bulunan rahatsızlıklar nadir olmakla birlikte görülmektedir.
Aşılama işlemi, çatlama iğnesinden yaklaşık 36 saat sonra aşılama yapılabilir. Erkeklerde aşılama gününden yaklaşık 2-3 gün öncesinde, cinsel aktiviteleri bırakmaları istenir. Aşılama günü sperm örneği alınarak, spermler laboratuvar ortamında yıkanır. Daha sonra yıkanan spermler ince bir kateter yardımıyla rahme verilir. Bu işlemden sonra anne adayı 15-30 dakika dinlendirilir ve sonrasında günlük yaşamına devam edebilir. Aşılamadan 12 ila 14 gün sonrasında gebelik testi yapılır. Eğer sonuç pozitif ise gebelik sürecinde yapılan kontroller haricinde ek bir işlem yapılmaz.
Aşılama Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Belirlenemeyen nedenlere bağlı kısırlık tedavisinde, inseminasyon yöntemi tercih edilir. Nitelik ve nicelik bakımından düşük seviyede spermlerin varlığında, spermin rahme ulaşmasını ve döllenmeyi engelleyen faktörler varsa aşılama yöntemi uygulanır. Bunun haricinde vajinismus, sertleşme ve erken boşalma gibi sorunlar söz konusuysa aşılamadan faydalanılır.
Sperm Örneğinin Hazırlanma Süreci Aşılamayı Etkiler Mi?
Alınan spermler değerine göre laboratuvar ortamında yüzdürme, yoğunlaştırma gibi yöntemlerle aşılama için hazırlanır. Bu işlem aşılama öncesi yapılıp yaklaşık 2 saat sürer. Yapılan işlem komplike bir uygulama olamamakla beraber laboratuvar çalışanlarının titiz bir şekilde çalışması aşılamaya etki edecektir.
Aşılama Kaç Kez Yapılabilir?
Her bir aşılama sonrası gebelik oluşma ihtimali %10 ila %30 arasında değişmektedir. Ortalama her aşılamada başarı oranı %20’dir. Aşılama 2 ila 6 kez tekrar denenebilmekle beraber, üçüncü aşılamadan sonra tüp bebek ile tedaviye devam edilmesi önerilir.
Aşılama Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Aşılama sonrasında doktorun verdiği folik asit ve takviye edici ilaçların düzenli kullanılması önemlidir. Bazı durumlarda aşılama sonrası doktor cinsel birleşmeyi önerebilir. Tütün, alkol ve fazla kafein içeren ürünlerin tüketilmemesi gerekir. Bunlar haricinde herhangi bir şeye ihtiyaç duyulmaksızın normal hamilelik şeklinde süreç devam eder.
İzmir Aşılama Tedavisi Fiyatları 2023
Aşılama süreci çiftlerin medikal durumuna göre planlandığı için fiyatları değişiklik gösterebilir. Bu nedenle İzmir aşılama tedavisi fiyatları hakkında daha detaylı bilgi için Op. Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.