Anomali Taraması İzmir
Anomali taraması izmir, gebelik sürecinde bebeğin gelişimini takip etmek için yapılan tarama uygulamalarından biridir. Gebelik süresince, anne ve bebek sağlığını kontrol etmek için birçok tetkik yapılır. Fetüsün organlarının gelişimini incelemek ve oluşabilecek anomalileri önceden tespit etmek için yapılan testlere ve incelemelere anomali taraması denir. Teknolojik gelişmelerin de yardımıyla, anomali taramaları, bebeğin dış dünyaya hazırlandığı süreç boyunca, farklı zamanlarda yapılarak organ gelişimi gözlemlenir. Yazımızın devamında ”Anomali taraması nasıl yapılır?”, ”Anne kanından fetal DNA testi nasıl olur?” ve ”Gebelikte tarama testleri nasıl yapılır?” gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. İzmir anomali taraması hakkında daha ayrıntılı bilgi için Op. Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.
Anomali Taraması Nedir?
Detaylı ultrasonografi ve testler yardımıyla, bebeğin anatomik yapısında oluşan değişimlerin gözlemlenmesi işlemi anomali taraması olarak adlandırılır. Gebelik sürecinde bebeklerin %3 ila 5’inde anomali oluştuğu gözlemlenir. Sadece ultrasonografik inceleme ile bebekteki genetik anomalilerin ancak %60-70 i saptanabilmektedir. İleri düzey ultrasonografik inceleme için ideal zaman 20 ile 23. Gebelik haftaları aralığıdır.
Anomali Taramasında Hangi Organ ve Sistemler İncelenir?
- Bebeğin merkezi sinir sistemi (beyin)
- Yüz, dudak ve göz bölgesi
- Kalp ve ana damarlar
- Göğüs kafesi ve akciğerler
- Diyafram
- Karnın ön duvarı
- Sindirim sistemi (gastrointestinal)
- Böbrekler ve mesane kesesi
- Omurga yapısı
- El, kol, ayak ve bacaklar
- İskelet sistemi
- Plasenta (eş) yapısı
- Göbek kordonu
- Amniyon sıvısı
- Bebeğin ölçüm değerleri incelenir.
İkili Tarama Testi Nedir?
Gebeliğin ilk 11-14 haftaları arasında yapılan kan testi, ikili tarama testi olarak ifade edilir. Bebekteki kromozom bozukluklarını tespit etmek için ikili tarama testinden yararlanılır. Bu test kromozomal anomaliler olan trizomi 21 (Down sendromu), trizomi 13 ( Patau sendromu) ve trizomi 18 (Edward sendromu) taramayı amaçlar. İkili tarama testinde, kan testinde bakılan hormon değerleri ile birlikte ense kalınlığı, burun kemiği, annenin bir takım özellikleri ile risk tayini yapılmaktadır. İkili tarama testinin hassasiyeti üçlü tarama testine göre daha yüksektir.
NIPT ( Non Invaziv Prenatal Tarama) Testi Nedir?
Riskli gebeliklerde, hamileliğin 10. haftasından başlayarak, serbest fetal DNA testi yapılır. Annenin kanı alınarak elde edilen serbest fetal DNA’lar ile fetal kromozomal anöploidiler ve mikrodelesyonlar açısından incelenir.
Üçlü ve Dörtlü Tarama Testleri Nedir?
Üçlü ve dörtlü tarama testleri gebeliğin 16 ila 20 haftaları arasında yapılan tetkiklerdir. Fetüste kromozom anomalisi ( trizomi 21, trizomi 18) ve spina bifida (nöral tüp defekti) gibi gelişimsel bozuklukların olup olmadığı incelenir. Test sonucunda yüksek risk çıkması halinde, kesin tanı için başka testler de yapılabilir. Bu testler, annenin gebeliğinin kaçıncı haftasında olduğuna göre değişiklik gösterir.
Amniyosentez Nedir?
Bebeğin içinde yaşadığı sıvı olan amniyon sıvısının incelenmesi işlemi amniyosentez olarak adlandırılır. Başka bir ifade ile amniyosentez, hijyeni sağlanmış bir iğne yardımıyla, anne karnından alınan 200 cc’lik amniyon sıvısının laboratuvar ortamında incelenmesiyle yapılan işlemdir. Bu test gebeliğin 15 ile 21 haftaları arasında yapılır. Fetüste down sendromunun tespitinde de bu testten yararlanılır. Kan uyuşmazlığı bulunan hamilelerde olası bir kanama ihtimalini önlemek için test sonrasında kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalıdır.
Koryon Villus Testi Nedir?
Gebeliğin 10 ila 13 haftaları arasında ultrasonografi eşliğinde plasentadan biyopsi alınması işlemine koryon villus (CVS) testi denir. Amniyosentez ile benzer olmakla beraber erken teşhisine olanak sağlamasıdır.
Kordonsentez Testi Nedir?
Bu test ile anomali şüphelerinde genetik incelemenin yapılarak teşhisin konulması için bebeğe ait kan örneğinin ultrason eşliğinde bebeğin göbek kordonundaki damardan alınması işlemidir. Bebekten alınan kan örneği, gerekli görülmesi durumunda metabolik hematolojik testlerde, asit ve baz analizlerinde, viral kültürlerin incelenmesinde ve immünolojik araştırmalar için de kullanılabilir.
Anomali taraması, anne adayının ve bebeğin medikal durumuna bağlı olarak yapılır. Bu nedenle anomali taraması fiyatları hakkında daha detaylı bilgi için Op. Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.
İzmir Anomali Taraması Fiyatları 2023
İzmir anomali taraması fiyatları, tarama testi fiyatları ve benzer konular hakkında bilgi almak için Op. Dr. Övgü Doğan ile iletişime geçebilirsiniz.