Smear Testi

Smear Testi Nedir?

Pap testi olarak da adlandırılan smear testi, kadınlarda rahim ağzı kanserini test etmek için kullanılan bir prosedürdür.
Pap smear testi, vajinanızın üst kısmında rahim ağzınızdan hücre toplamayı içerir.
Pap smear ile rahim ağzı kanserini erken tespit etmek size tedavi için daha büyük bir şans verir. Pap smear, rahim ağzı hücrelerinizde gelecekte kanser gelişebileceğini düşündüren değişiklikleri de tespit edebilir. Bu anormal hücreleri Pap smear ile erken tespit etmek, rahim ağzı kanserinin olası gelişimini durdurmak için atılabilecek ilk adımdır.

Smear Testi Neden Yapılır?

Rahim ağzı kanseri taraması için smear testi kullanılır.
Pap smear testi genellikle bir pelvik muayene ile birlikte yapılır. 30 yaşından büyük kadınlarda Pap testi, rahim ağzı kanserine neden olabilen cinsel yolla bulaşan yaygın bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsü (HPV) testi ile birleştirilebilir. Bazı durumlarda Pap smear yerine HPV testi yapılabilir.

Kimler Smear Testi Yaptırmalıdır?

Siz ve doktorunuz, Smear testini yaptırmaya ne zaman başlama zamanınızın geldiğine ve testi ne sıklıkla yaptırmanız gerektiğine karar verebilirsiniz.
Genel olarak, doktorlar 21 yaşından itibaren Pap testine başlamayı önerir.

Pap Smear Testi Kimlere Yapılmamalı?

Aşağıdaki gibi bazı durumlarda bir kadın ve doktoru Pap testi yaptırmayı bırakmaya karar verebilir:
Total histerektomiden sonra. Rahim ağzı da dahil olmak üzere rahmin cerrahi olarak çıkarılması sonrasında Pap testi yapmanız gerekmez.
Histerektominiz, rahim fibroidleri gibi kanserli olmayan bir durum için yapıldıysa, rutin Pap smear testlerine son verebilirsiniz.
Ancak histerektominiz rahim ağzının kanser öncesi veya kanserli bir durumu için ise, doktorunuz rutin Pap testine devam etmenizi önerebilir.
İleri yaş. Doktorlar genel olarak, eğer rahim ağzı kanseri için önceki testleri negatif çıktıysa, kadınların 65 yaşından itibaren rutin Pap testini yaptırmaması konusunda hemfikirdir.

Smear Testi Sonuçları

Pap smear testi, doktorunuzu daha ileri test edilmesi gereken şüpheli hücrelerin varlığı konusunda uyarabilir.

Normal smear sonuçları:
Pap smearınız sırasında yalnızca normal servikal hücreler keşfedildiyse, negatif bir sonuca sahip olduğunuz söylenir. Bir sonraki Pap smear ve pelvik muayenenizin zamanı gelene kadar başka bir tedaviye veya teste ihtiyacınız olmayacaktır.

Anormal smear sonuçları:
Pap smearınız sırasında anormal veya alışılmadık hücreler keşfedildiyse, pozitif bir sonuca sahip olduğunuz söylenir. Pozitif sonuç, rahim ağzı kanserine sahip olduğunuz anlamına gelmez. Pozitif bir sonucun ne anlama geldiği, testinizde keşfedilen hücrelerin türüne bağlıdır.
Doktorunuzun pozitif test sonucunuzu yorumlarken kullanabileceği bazı terimler ve pozitif sonuç sonrası ileri tetkikler:
Belirsiz önemi olan atipik skuamöz hücreler (ASCUS). Skuamöz hücreler ince, düzdür ve sağlıklı bir serviksin yüzeyinde büyür. ASCUS durumunda, Pap smear hafif anormal skuamöz hücreleri ortaya çıkarır, ancak değişiklikler kanser öncesi hücrelerin var olduğunu açıkça göstermez.
Sıvı bazlı test ile doktorunuz, bazı insan papilloma virüsü (HPV) türleri gibi kanser gelişimini teşvik ettiği bilinen virüslerin varlığını kontrol etmek için numuneyi yeniden analiz edebilir.
Yüksek riskli virüs yoksa, test sonucunda bulunan anormal hücreler büyük bir endişe kaynağı değildir. Endişe verici virüsler varsa, daha fazla teste ihtiyacınız olacaktır.

Hizmet - Smear Testi