Kapalı Rahim Ameliyatı

Kapalı Rahim Ameliyatı Nedir?

Laparoskopi; derin kesiler yapılmadan, yalnızca karın bölgesine açılan birkaç küçük kesiden yapılan cerrahi işlemlerdir. Laparoskopinin en sık kullanıldığı alanlardan biri de kadın hastalıkları ve doğumdur. Özellikle miyomları, kistleri çıkarmak ve rahmin alınması için en çok tercih edilen ameliyat yöntemidir.

Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı rahim ameliyatı; genel anestezi altında yapılır. Bu nedenle ameliyat sırasında hiçbir ağrı ya da acı hissedilmez. İşlem sırasında “laparoskop” adı verilen, ucunda ışık kaynağı olan, mikro kameralar kullanılır. Bu kameralar, karın bölgesinin içini net bir şekilde gösterdiği için büyük kesiler yapılmasına ve rahmin tamamen açılmasına gerek kalmaz. Laparoskopu karın bölgesine göndermek için ise karın bölgesine ince bir kesi yapılır. Görüntüleme sırasında cerrahi işleme devam edebilmek için bu kesinin yanına birkaç tane daha ince delik açılır. Bu bölgeden, uygun tekniklerle cerrahi müdahale yapılır.
Günümüzde, rahim alma ameliyatlarının neredeyse tamamı bu yöntemle yapılmaktadır. Yapılan kesilerden, rahim güvenli bir şekilde çıkarılmakta ve işlem sonlandırılmaktadır.

Kapalı Rahim Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Açık ve kapalı yöntemde ameliyat süreleri hemen hemen aynıdır. Rahim ameliyatı yaklaşık olarak 1 – 1,5 saatte tamamlanmaktadır. Ancak bu süre rahmin ve hastanın özelliklerine göre uzayabilir ya da kısabilir. Bu süreyi etkileyen faktörler arasında:

  • Rahim büyüklüğü,
  • Rahim’deki patolojinin türü,
  • Karın içerisindeki yapışıklıklar mevcuttur
  • Kapalı rahim ameliyatının süresini etkileyen faktörler bunlardır.


Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kapalı rahim ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir:
Kapalı Rahim Operasyonu Total Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı sonrasında göre doktorunuz yapmamız gerekenleri ya da yapmamanız gerekenleri belirtecekti.
Banyo operasyondan 2 gün sonra serbesttir; ancak ayaktan duş şeklinde yapılmalıdır. 40 gün boyunca küvete girmeyiniz.
40 gün boyunca denize havuza girilmemeli ve cinsel ilişki de olmamalıdır
Taburcu olduktan sonra tekrar dikiş aldırmaya gitmeye gerek yok zira dikişler ise 10 günde kendiliğinden düşecektir.
Ameliyat sonrasında 1-2 hafta lekelenme olabilir
Doktorunuzun verdiği ilaçları antibiyotik, ağrı kesici, demir preparatı aksatmayınız.
1 hafta sonra ve 40 gün sonra kontrole geliniz.
Kapalı rahim ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bunlardır.

Rahim Alma Ameliyatı Riskli Midir?

Kapalı yöntemle yapılan rahim ameliyatlarında risk çok daha düşüktür. Çünkü açık ameliyat yöntemiyle yapılan rahim ameliyatlarında, rahim içi yapışıklık oluşma riski vardır. Kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarda bu risk oldukça düşük olsa da doktorun deneyimi oldukça önemlidir. Eğer dikkatli bir şekilde, uzman bir hekim tarafından yapılırsa, kapalı rahim ameliyatının riski oldukça azdır.

Hizmet - Kapalı Rahim Ameliyatı