Sezaryen Doğum

Sezaryen doğum, doğum olayının vajinal yoldan değil de batın yolundan yani karından ameliyatla gerçekleştirilmesidir.

Dünyada en çok yapılan cerrahi işlem olan sezaryen doğum, anneye ya da bebeğe bağlı riskli durumlarda uygulanıyor. Karın bölgesinden ameliyat yoluyla gerçekleştirilen sezaryen doğum, ameliyathane ortamında ve anestezi atında yapılıyor. En önemli avantajı doğum zamanının planlanabilmesi olan sezaryen, özellikle doğumun çok hızlı gerçekleştirilmesi gereken durumlarda fayda sağlıyor.

Normal doğum ile sezaryen doğum arasındaki farklar nelerdir?

Normal doğum, doğum eylemi başladıktan sonra rahim ağzının açılmasını takiben bebeğin doğum kanalında rahim kasılmaları ile birlikte aşağı doğru inmesi, nihayetinde vajinal yoldan çıkmasıdır.

Sezaryen doğumda ise doğum eyleminin başlayıp başlamasından bağımsız olarak bebeğin ameliyat ile karın ve rahim kesilerek doğumun gerçekleştirilmesidir.

Sezaryen doğumun avantajları nelerdir?

Sezaryen doğumun en önemli avantajı doğum zamanının planlanabilmesidir. Doğumun çok hızlı gerçekleştirilmesi gereken durumlarda bu büyük bir fayda sağlamaktadır. Doğum travmasının bebek için riskli olabileceği durumlarda doğum travmasından sakınılması ise diğer bir avantajı oluşturmaktadır.

Sezaryen doğum nasıl uygulanır?

Hamilelik sürecinin sonuna doğru, doktor muayenesi ve kontrolleri sonucunda doğumun türüne karar verilir. Planlı veya acil olarak sezaryen doğum yapılabilir.

Sezaryen doğumun aşamaları sırasıyla şu şekildedir:
  • İşleme başlamadan önce anestezi yapılır. Sezaryen, genel veya lokal anestezi altında hastanelerin ameliyathanelerinde gerçekleştirilir. Lokal anestezi olarak spinal ya da epidural anestezi tekniklerinden biri uygulanır. Bu anesteziler sırasında annenin bilinci açıktır ancak ağrı hissetmez. Spinal anestezi sırasında anestezik solüsyon, iğne aracılığı ile bel bölgesinden omurilik içine gönderilir. Epidural anestezide ise anestezik solüsyon omurilik dışına uygulanır. Böylece belden aşağısı uyuşturulmuş olur. Anne ağrı veya acı hissetmez.
  • Anneye damar yolu açılarak ameliyat için gerekli ilaçlar verilir.
  • Annenin karnı antiseptik solüsyon ile temizlenir. Anneye sonda takılarak idrarın boşaltılması sağlanır.
  • Uyuşma işlemi tamamlandıktan sonra rahim hizasında karın bölgesine yatay bir kesi atılır. Rahme ulaşılır ve ardından rahime de aynı şekilde kesi uygulandıktan sonra bebek rahimden çıkarılır. Göbek bağı kesilir. Doğan bebeğin solunumu ve nefes alması sağlanır.
  • Bebek, gerekli işlemler için sağlık personeline teslim edilir.
  • Önce rahime, sonra karın cilt dokusuna dikiş atılarak ameliyat tamamlanır.
  • Sezaryen doğum sonrası, gerekli görülürse anne ve bebek birkaç gün hastanede kalabilir.


Sezaryen doğum ne kadar sürer?

Sezaryen doğum, anestezinin verilmesinin ardından cerrahiye başlanması ve bitirilmesi arasında geçen süre yaklaşık 30-45 dakika kadardır.

Hizmet - Sezaryen Doğum